Rusia plănuieşte acte de sabotaj în toată Europa. Care ar putea fi țintele în România

0
Publicat:

Moscova trece de la amenințarea cu atacul nuclear la sabotaje în toată Europa, iar Kremlinul are la îndemână mijloacele pentru a pune în practică astfel de planuri deoarece are deja oameni infiltrați în toate țările, susțin analiștii. Aceștia au arătat și care ar putea fi țintele rușilor în România

FOTO captură Facebook Russia Unofficial
FOTO captură Facebook Russia Unofficial

Agenţiile europene de spionaj şi-au avertizat guvernele că Rusia plănuieşte acte violente de sabotaj pe întreg continentul, informează „Financial Times“. Vorbim de atentate cu bombe disimulate, atacuri cu incendiere şi distrugeri ale infrastructurii pe teritoriul european, direct şi prin intermediari, fără prea multă preocupare aparentă privind eventuale victime civile, cred oficialii serviciilor de informaţii.

În timp ce agenţii Kremlinului au o istorie îndelungată a unor astfel de operaţiuni – şi au lansat atacuri sporadice în Europa în ultimii ani – se acumulează dovezi ale unor acţiuni mai agresive şi mai eficiente. Oficialii serviciilor de informaţii devin din ce în ce mai vocali cu privire la această ameninţare, într-un efort de a promova vigilenţa. „Apreciem că riscul unor acte de sabotaj controlate de stat a crescut semnificativ”, a declarat Thomas Haldenwang, şeful serviciului german de informaţii interne. Rusia pare acum să se simtă confortabil să desfăşoare operaţiuni pe teritoriul european „cu un potenţial ridicat de daune”, a precizat el la o conferinţă de securitate găzduită de agenţia sa, Oficiul Federal pentru Protecţia Constituţiei.

Haldenwang a vorbit la doar câteva zile după ce doi cetăţeni germano-ruşi au fost arestaţi la Bayreuth, în Bavaria, pentru că ar fi complotat să atace amplasamente militare şi logistice din Germania în numele Rusiei.

Atacuri în Marea Britanie, Suedia și Estonia

La sfârşitul lunii aprilie, doi bărbaţi au fost acuzaţi în Marea Britanie că au provocat un incendiu la un depozit în care se aflau loturi de ajutoare pentru Ucraina. Procurorii englezi îi acuză că lucrează pentru guvernul rus.

În Suedia, serviciile de securitate investighează între timp o serie de deraieri feroviare recente, pe care le suspectează că ar putea fi acte de sabotaj susţinute de stat. Apoi, Rusia a încercat să distrugă sistemele de semnalizare ale căilor ferate cehe, a declarat luna trecută ministrul transporturilor din această ţară pentru FT.

Pe de altă parte, în Estonia, un atac asupra maşinii ministrului de Interne în februarie şi cele asupra jurnaliştilor de la Esto au fost comise de agenţi ai serviciilor secrete ruseşti, a declarat Serviciul de Securitate Internă al ţării. În fine, Ministerul francez al Apărării a avertizat, de asemenea, în acest an cu privire la posibile atacuri de sabotaj din partea Rusiei asupra unor amplasamente militare.

Acțiuni coordonate la scară largă

„Concluzia evidentă este că a avut loc o intensificare reală a activităţii ruseşti”, a declarat Keir Giles, senior consultant la think-tankul Chatham House. „Nu se poate spune dacă acest lucru reflectă faptul că ruşii investesc mai multe resurse în această activitate; dacă sunt mai neglijenţi şi sunt prinşi; sau dacă serviciile de contraspionaj occidentale au devenit pur şi simplu mai bune în a le detecta şi a le opri”, a adăugat el. „Oricare ar fi – totuşi se întâmplă multe lucruri”.

Un oficial guvernamental european de rang înalt a declarat că prin intermediul serviciilor de securitate ale NATO se fac schimburi de informaţii despre „acţiuni maliţioase clare şi convingătoare ale Rusiei”, care au fost coordonate şi la scară largă. A sosit momentul să „creştem gradul de conştientizare şi să ne concentrăm” asupra ameninţării violenţei ruseşti pe teritoriul european, a adăugat acesta.

NATO a emis un comunicat în care îşi declară profunda îngrijorare cu privire la „activităţile maligne din ce în ce mai numeroase pe teritoriul aliat” ale Rusiei, menţionând ceea ce a spus că este o „campanie care se intensifică... în zona euro-atlantică”.

Pârghia de negociere

Contraamiralul (r) Constantin Ciorobea, ex-locţiitor al şefului Secţiei operaţii informaţionale din Comandamentul NATO din Italia, a declarat că aceste demersuri ale Rusiei sunt o urmare a faptului ca amenințarea cu atacul nuclear la adresa aliaților nu mai este una de luat în seamă. „S-a perimat deja un astfel de avertisment cu atacul nuclear. Îl tot folosesc la orice exercițiu NATO, la orice tranșă de armament sau muniție trimisă Ucrainei. În plus, un astfel de anunț nu este pe placul Chinei sau Indiei, iar Rusia depinde de cele două țări prin contracte economice, cel puțin. Acum vin noile tranșe de armament occidental pentru Kiev. Ce face Kremlinul? Folosește această amenințare cu atentatele ca o pârghie de negociere, de șantaj, mai degrabă. Rușii vor probabil un armistițiu pe aceste poziții care le convin, cât de cât”, susține Constantin Ciorobea.

Contraamiralul susține că Rusia are cum executa astfel de atentate în Europa. „Au oameni infiltrați în toată Europa, stratificați la fiecare nivel, de la muncitor la bancher. Aceștia pot fi activați oricând chiar și cu o plată aferentă. Deci astfel de misiuni sunt posibile. Să sperăm că serviciile din țările europene sunt gata să combată astfel de misiuni. La noi, posibile ținte ar fi magistrale CFR pe care trec proviziile către Ucraina și căi de acces rutier folosite în același scop, dar cam atât. Sper că responsabilii au luat măsurile necesare”, a precizat Constantin Ciorobea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite